Soms wil het er bij een werkgever wel eens bij in schieten om een concurrentiebeding vast te leggen. Bent u als werkgever dan direct de klos als uw werknemer besluit om met de concurrentie samen te werken? Niet altijd. Als er direct sprake is van een verkregen voordeel voor de concurrent door uw ex-werknemer kan een kantonrechter voor uw belangen opkomen. Er zal veel onderzoek gedaan worden door een rechter voordat deze uitsluitsel kan geven of uw bedrijf erop achteruit gaat door het concurrerende karakter van uw ex-werknemer.
Wanneer kan een kantonrechter besluiten iemand alsnog een sanctie op te leggen?
Zodra uw werknemer besluit na zijn ontslag in dienst te treden van een geduchte concurrent en vervolgens ook nog eens merkbaar jullie manier van werken deelt, is er sprake van een groot voordeel voor de concurrent. Als dit het geval is kunt u ervoor kiezen om een rechtszaak aan te spannen. Let wel op dat dit een heleboel van uw tijd en geld gaat vragen. Niet alleen de rechtszaak zelf kost geld, maar ook het onderzoek door uw advocaat of adviseur. Alleen als er echt sprake is van een groot verlies voor uw bedrijf is het rendabel genoeg om een rechtszaak te starten.
Natuurlijk kunt u er beter voor zorgen dat het niet tot rechtszaak hoeft te komen. Met een goed geformuleerde concurrentiebeding kunt u er bijna altijd voor zorgen dat dit soort gebeurtenissen niet hoeven plaats te vinden. Probeer wel reëel te blijven: die ene secretaresse of schoonmaker hoeft echt geen concurrentiebeding te ondertekenen. Een concurrentiebeding is alleen handig bij werknemers die de geheimen achter uw bedrijf kennen en deze eventueel kunnen verspreiden.
Het besluit van de kantonrechter
Allebei de partijen kunnen hun stukken en bewijzen leveren dat er geen sprake was van overtreding van het concurrentiebeding. Zeker zonder contract zal dit een hele strijd worden. Uiteindelijk besluit de kantonrechter wat een eventuele sanctie voor de ex-werknemer zal worden. In het uiterste geval kan deze besluiten dat de persoon in kwestie (tijdelijk) niet meer in dienstverband mag zijn bij de concurrent. In de meeste gevallen zal het gaan om een geldsanctie. Dit bedrag kan tamelijk hoog oplopen als uw bedrijf veel schade is toegebracht met het voorval.
Hulp nodig bij zaken omtrent een concurrentenbeding?
Heeft u meer hulp nodig bij zaken omtrent een concurrentiebeding of wilt u advies over hoe u zo’n beding goed kunt opstellen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons team. Samen zorgen we voor een passende oplossing!